- Αρχική
- Οι Υπηρεσίες μας
- Η Ομαδα μας
- Ο Χώρος μας
- Προγράμματα
- Blog
- Επικοινωνία
Εξαρτήσεις
Ο εθισμός είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και ψυχικής σας υγείας, των σχέσεων και της καριέρας σας. Υπάρχουν δύο κύριες μορφές εθισμού: οι διαταραχές χρήσης ουσιών και οι συμπεριφορικοί εθισμοί. Ο εθισμός είναι θεραπεύσιμος. Είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσετε βοήθεια το συντομότερο δυνατό.
Εθισμός
Ο εθισμός είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και ψυχικής σας υγείας, των σχέσεων και της καριέρας σας.
Υπάρχουν δύο κύριες μορφές εθισμού: οι διαταραχές χρήσης ουσιών και οι συμπεριφορικοί εθισμοί.
Ο εθισμός είναι θεραπεύσιμος. Είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσετε βοήθεια το συντομότερο δυνατό.
Ο εθισμός είναι μια χρόνια (δια βίου) κατάσταση που περιλαμβάνει την καταναγκαστική αναζήτηση και λήψη μιας ουσίας ή την εκτέλεση μιας δραστηριότητας παρά τις αρνητικές ή επιβλαβείς συνέπειες.
Ποιοι είναι οι τύποι εθισμού;
Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες εθισμού:
Οι εξαρτήσεις από ουσίες (διαταραχές χρήσης ουσιών).
Εθισμοί που δεν αφορούν ουσίες (συμπεριφορικοί εθισμοί).
Οι εξαρτήσεις από ουσίες
Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και η ιατρική κοινότητα αποκαλούν πλέον τον εθισμό στις ουσίες διαταραχή χρήσης ουσιών. Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας έχει συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια για τις διαταραχές χρήσης ουσιών.
Οι ουσίες είναι φάρμακα που έχουν δυνατότητα εθισμού. Μπορεί να είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα ή μη ιατρικά φάρμακα και περιλαμβάνουν:
- Το αλκοόλ
- Καφεΐνη
- Κάνναβη (μαριχουάνα)
- Παραισθησιογόνα, όπως το PCP και το LSD
- Υπνωτικά, ηρεμιστικά και αγχολυτικά (φάρμακα κατά του άγχους), όπως υπνωτικά χάπια, βενζοδιαζεπίνες και βαρβιτουρικά
- Εισπνεόμενα, όπως διαλυτικά χρωμάτων, σπρέι αεροζόλ, αέρια και νιτρώδη (poppers)
- Συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα οπιοειδή, όπως η κωδεΐνη, η οξυκωδόνη και η ηρωίνη
- Συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα διεγερτικά, όπως Adderall, κοκαΐνη και μεθαμφεταμίνη
- Καπνός/νικοτίνη, όπως το κάπνισμα τσιγάρων και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (ηλεκτρονικά τσιγάρα ή άτμισμα)
- Αν και αυτές οι ουσίες διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, όλες ενεργοποιούν έντονα το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου σας και προκαλούν συναισθήματα ευχαρίστησης
- Η χρήση αυτών των ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές χρήσης ουσιών (ΔΧΟ) αλλά όχι πάντα
Εξαρτήσεις από μη ουσίες
Οι συμπεριφορικοί εθισμοί μπορούν να εμφανιστούν με οποιαδήποτε δραστηριότητα που είναι ικανή να διεγείρει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου σας. Οι επιστήμονες συμπεριφοράς συνεχίζουν να μελετούν τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των εξαρτήσεων από ουσίες, των συμπεριφορικών εξαρτήσεων και άλλων καταστάσεων καταναγκαστικής συμπεριφοράς, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) και η νευρική βουλιμία.
Το DSM-5 αναγνωρίζει επί του παρόντος τη διαταραχή των τυχερών παιχνιδιών ως συμπεριφορικό εθισμό μόνο στην υποενότητα των "διαταραχών που δεν σχετίζονται με ουσίες" στην κατηγορία των "διαταραχών που σχετίζονται με ουσίες και εθισμού".
Το DSM-5 δεν περιλαμβάνει επί του παρόντος άλλους συμπεριφορικούς εθισμούς λόγω έλλειψης έρευνας σχετικά με αυτούς. Ωστόσο, οποιαδήποτε δραστηριότητα ή συνήθεια που γίνεται ακατάσχετη και επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή σας λειτουργικότητα μπορεί να προκαλέσει σημαντικά ψυχικά, κοινωνικά και σωματικά προβλήματα υγείας, καθώς και οικονομικά ζητήματα σε ορισμένες περιπτώσεις.
Παραδείγματα δυνητικά εθιστικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνουν:
- Τυχερά παιχνίδια.
- Το φαγητό.
- Άσκηση ή δίαιτα.
- Ψώνια.
- Κλοπή από καταστήματα ή άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές.
- Σεξ.
- Προβολή πορνογραφίας. Παιχνίδι με βίντεο (διαταραχή παιχνιδιών στο διαδίκτυο).
- Χρήση του διαδικτύου (όπως στο τηλέφωνο ή στον υπολογιστή).
- Ποιος είναι ο πιο συνηθισμένος εθισμός;
- Η διαταραχή χρήσης αλκοόλ είναι ο πιο κοινός εθισμός σε ουσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθούμενος από τη νικοτίνη και τη μαριχουάνα. Περίπου το 10% των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω στις ΗΠΑ έχουν διαταραχή χρήσης αλκοόλ.
Ποια είναι τα σημάδια του εθισμού;
Τα συμπτώματα του εθισμού ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και ανάλογα με την ουσία ή τη δραστηριότητα. Σε γενικές γραμμές, τα σημάδια περιλαμβάνουν:
Αδυναμία να σταματήσετε: Οι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν μια ουσία ή να επιδίδονται σε επιβλαβή εθιστική συμπεριφορά ακόμη και αν θέλουν να σταματήσουν. Μπορεί να έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να μειώσουν τη χρήση της ουσίας ή τη συμπεριφορά αλλά δεν μπορούν. Μπορεί επίσης να λένε ψέματα στους οικείους τους γι' αυτό ή να προσπαθούν να το κρύψουν.
Αυξημένη ανοχή: Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να χρειάζονται περισσότερη από την ουσία ή τη δραστηριότητα για να νιώσουν τα ίδια ευφορικά αποτελέσματα με πριν. Έντονη εστίαση στην ουσία ή τη δραστηριότητα: Τα άτομα με εθισμό γίνονται παθολογικά απορροφημένα από την ουσία ή τη δραστηριότητα. Μπορεί να αισθάνονται ότι ο εθισμός έχει καταλάβει τη ζωή τους, καθώς περνούν όλο και περισσότερο χρόνο επιθυμώντας, αποκτώντας και σκεπτόμενοι το αντικείμενο του εθισμού.
Έλλειψη ελέγχου: Μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν χάσει τον πλήρη έλεγχο της χρήσης της ουσίας ή της δραστηριότητάς τους και συχνά αισθάνονται αβοήθητοι. Μπορεί συχνά να αισθάνονται ένοχοι, καταθλιπτικοί ή/και συγκλονισμένοι από τον εθισμό τους και το πόσο έχει επηρεάσει τη ζωή τους.
Προσωπικά προβλήματα και ζητήματα υγείας: Ο εθισμός επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής τους υγείας, της ψυχικής τους υγείας, των προσωπικών τους σχέσεων και της καριέρας τους. Μπορεί να έχουν προβλήματα με την εκπλήρωση ευθυνών στη δουλειά, το σχολείο ή το σπίτι λόγω της χρήσης ουσιών ή της δραστηριότητας. Και πάλι, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν τις βλαβερές συνέπειες που έχει ο εθισμός τους πάνω τους, δεν μπορούν να σταματήσουν.
Απόσυρση: Τα άτομα με εθισμό μπορεί να εμφανίσουν συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα στέρησης όταν σταματήσουν τη χρήση. Τα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν τρέμουλο, εφίδρωση ή εμετό. Μπορεί επίσης να γίνουν ανήσυχοι ή ευερέθιστοι.
Τι προκαλεί τον εθισμό;
Δεν υπάρχει μία μόνο αιτία του εθισμού πρόκειται για μια πολύ σύνθετη κατάσταση. Ένα σημαντικό μέρος του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται ο εθισμός είναι μέσω αλλαγών στη χημεία του εγκεφάλου σας.Οι ουσίες και ορισμένες δραστηριότητες επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας, ιδίως το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου σας.
Οι άνθρωποι έχουν βιολογικά κίνητρα να αναζητούν ανταμοιβές. Συχνά, αυτές οι ανταμοιβές προέρχονται από υγιείς συμπεριφορές. Όταν περνάτε χρόνο με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή τρώτε ένα νόστιμο γεύμα, το σώμα σας απελευθερώνει μια χημική ουσία που ονομάζεται ντοπαμίνη, η οποία σας κάνει να αισθάνεστε ευχαρίστηση. Αυτό γίνεται ένας κύκλος: Αναζητάτε αυτές τις εμπειρίες επειδή σας ανταμείβουν με καλά συναισθήματα.
Οι ουσίες στέλνουν επίσης τεράστια κύματα ντοπαμίνης στον εγκέφαλό σας, καθώς και ορισμένες δραστηριότητες, όπως το σεξ ή το ξόδεμα χρημάτων. Αντί όμως να σας παρακινεί να κάνετε τα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να επιβιώσετε (να τρώτε, να εργάζεστε και να περνάτε χρόνο με τους αγαπημένους σας), τέτοια μαζικά επίπεδα ντοπαμίνης μπορεί να έχουν επιζήμιες επιπτώσεις στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά σας.
Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια ανθυγιεινή τάση να αναζητάτε περισσότερη ευχαρίστηση από την ουσία ή τη δραστηριότητα και λιγότερη από υγιέστερες δραστηριότητες. Με την πάροδο του χρόνου, οι ουσίες ή οι δραστηριότητες αλλάζουν τη χημεία του εγκεφάλου σας και απευαισθητοποιείστε στις επιδράσεις τους. Στη συνέχεια, χρειάζεστε περισσότερες για να παράγετε το ίδιο αποτέλεσμα.Για ορισμένες ουσίες, όπως τα οπιοειδή, τα συμπτώματα στέρησης είναι τόσο σοβαρά που δημιουργούν σημαντικά κίνητρα για να συνεχίσετε τη χρήση τους.
ΆΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη εθισμών περιλαμβάνουν:
Γενετική: Μελέτες δείχνουν ότι οι γενετικοί παράγοντες ευθύνονται για το 40% έως 60% της ευπάθειας σε οποιοδήποτε ΣΔΤ. Εάν έχετε συγγενή πρώτου βαθμού (βιολογικό αδελφό ή γονέα) με διαταραχή κατάχρησης ουσιών, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε μια τέτοια διαταραχή.
Καταστάσεις ψυχικής υγείας: Υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ του εθισμού και των καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και η διπολική διαταραχή. Περίπου τα μισά από τα άτομα που αντιμετωπίζουν μια κατάσταση ψυχικής υγείας θα εμφανίσουν επίσης μια διαταραχή κατάχρησης ουσιών και το αντίστροφο.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Η πρόσβαση σε ουσίες είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός περιβαλλοντικός παράγοντας κινδύνου. Οι παράγοντες που αυξάνουν την έκταση της έκθεσης και την ευκαιρία για χρήση ουσιών περιλαμβάνουν τη χρήση ουσιών από μέλος του νοικοκυριού σας ή τους συνομηλίκους σας και τη συνταγογράφηση φαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά, όπως τα οπιοειδή ή τα διεγερτικά.
Οι δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας παίζουν επίσης ρόλο όπως στρεσογόνα ή τραυματικά γεγονότα.
Διάγνωση και εξετάσεις
Πώς διαγιγνώσκονται οι εθισμοί;
Για τη διάγνωση του εθισμού, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας παραπέμψει σε ψυχίατρο, ψυχολόγο ή σύμβουλο για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Ο πάροχός σας θα κάνει σε εσάς (και ενδεχομένως στους οικείους σας) ερωτήσεις σχετικά με τα πρότυπα χρήσης ουσιών ή τις προβληματικές συμπεριφορές σας.
Ο πάροχός σας μπορεί να θελήσει να κάνει μια φυσική εξέταση και μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος και ούρων.
Αυτές οι εξετάσεις παρέχουν στον πάροχό σας πληροφορίες σχετικά με τη συνολική σας υγεία. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον αποκλεισμό υποκείμενων καταστάσεων υγείας.
Διαχείριση και θεραπεία
Πώς αντιμετωπίζονται οι εξαρτήσεις;
Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας συστήσει έναν συνδυασμό θεραπευτικών επιλογών, όπως: Νοσοκομειακή διαχείριση: Ορισμένες ουσίες μπορεί να δημιουργήσουν στερητικό σύνδρομο που μπορεί να είναι επικίνδυνο. Ειδικές νοσοκομειακές μονάδες εξασκούν παρακολούθηση και θεραπεία για να σας φροντίζουν όσο περνάτε τη διαδικασία στέρησης ουσιών.
Φαρμακευτική αγωγή: Ορισμένα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τις ορμές, τους πόθους και τα συνεχιζόμενα συμπτώματα στέρησης. Εάν έχετε άλλη ψυχική πάθηση, όπως διπολική διαταραχή ή κατάθλιψη, ο πάροχός σας μπορεί να τις αντιμετωπίσει και αυτές με φάρμακα.
Αποκατάσταση (rehab): "θεραπεία σε ίδρυμα".
Οι πάροχοι προσφέρουν δομημένη συμβουλευτική, εκπαίδευση, υποστήριξη και ενθάρρυνση κατά τη διάρκεια της απεξάρτησης. Μπορεί να ζείτε σε μια εγκατάσταση απεξάρτησης (ενδονοσοκομειακή απεξάρτηση) ή να την επισκέπτεστε για προγραμματισμένες συνεδρίες (απεξάρτηση στα εξωτερικά ιατρεία).
Οι υπηρεσίες απεξάρτησης επικεντρώνονται στο να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον εθισμό μακροπρόθεσμα και να ζήσετε μια πιο υγιή ζωή.
Θεραπεία:
Διάφορα είδη θεραπείας βοηθούν τα άτομα με εθισμό να αποκτήσουν νέες προοπτικές και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Ο πάροχός σας μπορεί να σας συστήσει τύπους ψυχοθεραπείας (θεραπεία συζήτησης), όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία ή η ομαδική θεραπεία.
Ομάδες υποστήριξης: Πολλοί άνθρωποι διαχειρίζονται τον εθισμό με τη βοήθεια μιας ομάδας υποστήριξης, όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί ή οι Ανώνυμοι Ναρκομανείς. Ομάδες όπως οι Al-Anon υποστηρίζουν τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους των ατόμων με διαταραχές χρήσης ουσιών. Αυτές οι ομάδες προσφέρουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να βρουν συνεχή υποστήριξη.
Για Ενήλικες - Εφήβους - Παιδιά
Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να δημιουργήσεις τη ζωή που θα ήθελες πάντα να ζεις. Μια ζωή γεμάτη ευκαιρίες και θετικές εμπειρίες για σένα και για εκείνους που αγαπάς. Είναι καθαρά δική σου επιλογή. Εμείς, σαν συνοδοιπόροι, είμαστε εδώ για να στηρίζουμε κάθε σου απόφαση με στόχο ένα διαφορετικό αύριο.